Asbest Envanter Raporu

İstanbul, Bursa, İzmir, Adana, Konya, Kayseri başta olmak üzere Türkiye genelinde ofislerimiz hizmetinizdedir, şube irtibat bilgileri için arayınız

Analitik Çevre Analiz Laboratuvarı, Asbest Analizleri konusunda TÜRKAK tarafından akredite, İSGÜM (İşçi Sağlığı ve Güvenliği Araştırma Enstitüsü) tarafından yetkilendirilmiş Türkiye’nin ilk ve tek Çevre Laboratuvardır.

  • Bina yıkımlarında istenilen Asbest Envanter Raporu aynı gün içerisinde hazırlanır.
  • Katı numunede Akredite Asbest analizi akredite laboratuvarımızda yapılmaktadır.
  • Asbestli malzemelerden arındırma, söküm işlemleri. (Asbest Söküm Hizmetleri)
  • Asbest danışmanlık hizmetleri, Asbest Laboratuvar Kurulum Hizmeti.
  • Bina Akustik Proje Hizmeti, Akustik Ölçümleri.
Soru ve Cevaplarla Asbest

Kentsel dönüşümde Asbest Raporu gerekli midir?

İstanbul genelinde Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkımı yapılacak her bina için Asbest Envanter Raporu alınması zorunludur.

İstanbul’daki Bütün Belediyeler Asbest Raporu istiyor mu?

Yönetmelik gereği, İstanbul’da bulunan tüm belediyeler yıkım öncesinde Asbest Raporu talep etmektedir.

Asbest Raporunu Kimden Alabilirim?

Asbest Raporu, TÜRKAK akreditasyon belgesi ve Mart 2019 itibarı ile de İSGÜM yetki belgesine sahip olan laboratuvarlarca düzenlenmektedir.

Aynı Gün içerisinde Asbest Raporu alabilir miyim?

Laboratuvarımıza yapmış olduğunuz başvurudan itibaren 24 saat içerisinde raporunuzu alabilirsiniz.

Asbest Tayini ve Yetkilendirme

Asbestle Çalışmalarda Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamında söküm, yıkım, bakım tamir işlerinden önce asbest varlığını araştırmak için alınan katı numunelerin analizi, 01.03.2019 tarihinden itibaren iş hijyeni ölçüm test ve analizi olarak değerlendirilecek olup bu analizlerin yapılabilmesi için İSGÜM Yetki Belgesi talep edilecektir.

ASBEST Hakkında, ASBEST Nedir?

Türkiye’de asbest tehlikesi bilinci yeni yeni yerleşmeye başlamıştır. Bunda yabancı ülkelerden gelen gemilerin asbest söküm işlerini ülkemizde yapmak istemesinin katkısı büyüktür. Ancak asbest tehlikesinin sadece tersanelerde bulunduğu gibi yanlış bir izlenim vardır. İnşaat sektörü de bir o kadar risk altındadır.

ASBEST’in Tanımı

Asbest; lifli, yumuşak, ateşte niteliği değişmeyen, mikroorganizmalara karşı direnç gösterme özelliklerine sahip madensel bir maddedir.

ASBEST’in Kullanım Alanları

Asbest; bant, tekstil kumaşlarında, tavan/taban döşemelerinde yapıştırıcılarda, tuğla ve kiremitte, çatı malzemelerinde, borularda, akustik tavan yapımında, macun yapımında, contalarda, fren pabuç ve balatalarında, sahne perdelerinde, yangın battaniyelerinde, iç yangın kapılarında, itfaiyeci kıyafetlerinde, kaloriferler, asbestli çimentodan imal edilmiş ürünler, kağıt ürünleri, pis su boruları, eternit levhalar ve derzler, kazanlar, kimya, ilaç, uzay sanayi, plaster, katlar arası panellerde, dekoratif kaplamalarda, izolasyon malzemesi olarak ve asfaltlarda kullanılır.

Asbest konusunda ölçüm, söküm, bertaraf, atık yönetimi hizmetlerini yetkili uzmanlarımızla veriyoruz. ASBEST hizmeti ile ilgili olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ASBEST’in İnşaat Sektöründeki Yeri ve Maruziyetin Önlenmesi

Geçmişte yapılmış birçok binada asbest içeren malzemeler kullanılmıştır. Bu binalarda yapılacak onarım, bakım, güçlendirme ve restorasyon işlerinde çalışanlar bilmeden asbeste maruz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ayrıca binaların yıkım işlerinde asbest liflerinin havaya karışarak rüzgârla kilometrelerce uzağa taşınma olasılığı çok yüksektir. Bu hem yıkım işlerinde çalışanların hem de çevrede yaşayanların sağlığını tehlikeye atmaktadır. İnşaat sektörü maalesef bu tehdidin pek farkında değildir ve bu tip işlerde gerekli önlemler alınmamaktadır.

İnşaat Sektörü için ASBEST Maruziyeti;
  • Asbest içeren yapılarda yıkım veya söküm işleri,
  • Asbest içeren malzemelerin sökülmesi, yerinin değiştirilmesi ya da kapalı bir alana taşınması,
  • Asbest içeren yapı ya da altyapıların yapım, değişim, bakım, onarım ya da yeni bir hizmet için yenileme süreçleri,
  • Asbest içeren moloz ve atıkların temizlenmesi,
  • İnşaat sahasındaki asbest ya da asbest katkısı içeren ürünlerin taşınması, yüklenmesi, yerleştirilmesi, depolanması, kontrolü ve toparlanması işlemleri sırasında oluşmaktadır.
ASBEST’in İnsan Sağlığına Etkileri

Asbest solunum veya içme suyuyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere; akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi hastalıklara neden olabilmektedir.

ASBEST İle İlgili Mevzuat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Asbestle çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliği 26.12.2013 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Amacı, çalışanların asbest tozuna maruziyetlerinin önlenmesi ve bu maruziyetten doğacak sağlık risklerinden korunması, sınır değerlerin ve diğer özel önlemlerin belirlenmesidir.